UTVECKLING

AV APPARNA

Marna Arkkukangas, chef för FoU i Sörmland och forskare, specialiserad på fallprevention och beteendemedicin startade ett projekt för att utveckla Otago-applikationen år 2017.


Idén var att involvera användarna i användbarhetstesterna under utvecklingen av applikationen. Hypotesen var att om träningen var tillgänglig via teknik, så skulle det påverka hälsan, beteendet och viljan att fortsätta positivt. 

 

Därför bjöds seniorer och fysioterapeuter in för att samverka med forskare och designers i utvecklingen av applikationen. Classic och Professional

Samarbetet resulterade i appen Otago classic, en app designad för äldre vuxna. Appen är en enkel version av Otago-träningsprogrammet (OEP) Och kan användas utan stöd av en professionell OEP-instruktör. Appen kan laddas ned från Google play till alla Android mobiler.

 

Ett ytterligare resultat var appen Otago professional, en app designad för professionella OEP-instruktörer för att kunna anpassas individuellt till varje användare. Appen inkluderar både träning och motivationsverktyg och kan anpassas utifrån stödnivå, individuellt justerade övningar, repetitioner, sets och användning av ankelvikter. Uppföljning kan göras via en iCloud- tjänst, vilket gör det möjligt att anpassa och följa upp träningen digitalt och på distans. Det anpassade träningsprogrammet kan även skrivas ut vid behov.  Den här versionen kommer att bli tillgänglig för nedladdning i slutet av 2019.